Det har varit mycket prat om elpriser när näringsminister Leif Pagrotsky var här i Sundsvall. Skulle man tro Pagrotsky, är det elbolagen som har höjt sina priser något alldeles förfärligt menar Per Wahlberg i denna insändare.

Jag har jämfört en gammal el-räkning från december 1998 med den som har dimpat ner i brevlådan idag. Då betalade jag 26.10 öre/kWh och nu 27,7öre/kWh till el-bolaget (dvs. 25,3 öre plus den av staten ålagda elcertifikatkostnaden om 2,4 öre).

Det jag betalar till el-bolaget har alltså ökat med 6 procent. Men, i december 1998 betalade jag 15,20 öre/kWh i elskatt till staten och nu 24,1 öre/kWh. På detta tillkommer moms, så totalt har skatten per kWh ökat från 19 öre till 30,12 öre, en ökning med 58 procent. Det är alltså inte åt Vattenfall och andra el-bolag som Pagrotsky skall höta med pekfingret.

Det borde han göra åt sitt eget parti som behandlar medborgarna som statens egna mjölkkossor. Till det har de också fått duktig hjälp från Rosenbads hustomte: miljöpartiet. Om det nu skulle bli några pengar kvar i de norrländska plånböckerna, vet (s + mp) råd. Genom att höja bensinskatten till en sådan nivå (mer än 200 procent av grundpriset) att den som kör 3000 mil om året betalar mer än 17 000 kronor per år enbart i skatt på bensinen, blir det garanterat tomt. Antagligen betror regeringen oss här uppe inte med egna pengar.

Per Wahlberg (m)