Martin Johansson går i en debattartikel den 28/11 till hårt angrepp mot oppositionen och kallar vissa av oss för oseriösa, spydiga, att vi sprider osanningar och att inte vi inte kan räkna. Martin har rätt i sin kritik att vi gjort vissa felräkningar i vår budget till socialnämnden, det kan jag inte annat än beklaga och erkänna att det är dåligt. Tyvärr är det sådant som kan hända när man engagerar sig på fritiden för politiken. Vi oppositions- och fritidspolitiker har ju inte som Martin Johansson en hel stab med ekonomer och tjänstemän som kan se till att alla siffror är korrekta in i minsta detalj.

Jag tycker dock att Martin skall passa sig för att ta till brösttoner när det gäller budgetarbete i kommunen. Jag har summerat åren 1995–2002 och då visar det sig att socialnämnden har gått minus med ofattbara 253 miljoner kronor. Detta är år då Martin Johanson suttit i ledningen för nämnden, snacka om att inte kunna räkna!

Med ett så uselt resultat under sin ledning bör Martin Johansson därför nu ställa sin plats till förfogande och lämna över ordförandeklubban till någon annan med bättre kunskaper – eller kanske större vilja till – att klara ekonomin. Martin Johansson kritiserar också mig personligen för att gå ut i media och ha synpunkter på majoritetens budgetförslag för att sedan inte delta vid sammanträdet, så att som han skriver "en framåtsyftande dialog kan föras".

Att jag inte deltog vid sammanträdet berodde på att jag var i Stockholm med mitt arbete den dagen och hade inte möjlighet att närvara. Jag tycker att det är billigt och dåligt att försöka ta politiska poäng med den sortens argumentation. Att vi dock skall föra framåtsyftande samtal är något jag håller med om. Detta har jag arbetat för under mina år i socialnämnden utan resultat.

Martin Johansson har till och med under mandatperioden tvingats att ta emot mig för att resonera om hur vi tillsammans skall hjälpas åt att klara ekonomin. Fast han tog emot mig motvilligt, gick jag till dessa samtal med förhoppningen att vi skulle kunna resonera oss fram till vilka åtgärder som måste göras för att klara ekonomin, och samtidigt göra det bättre för vår personal och de som är i behov av vård och omsorg.

Tyvärr visade det sig att intresset att föra konstruktiva samtal var från Martins sida lika med noll. Han fortsatte likt ett barn i en sandlåda att hävda att han hade rätt och jag fel. Jag anser att Martin och övriga vänsterpolitiker i nämnden för en "strutspolitik" och medvetet struntar i att försöka hålla budget på grund av rent ideologiska skäl. Resultatet visar sig år efter år, minus 253 miljoner på sju år.

Det är tur för Martin Johansson att han inte arbetar ute i verkligheten, eller längre ner i socialnämndens organisation som chef, för då hade han tvingats lämna sin post för länge sedan, något som han för oss skattebetalares skull nu bör göra. Slutligen skriver Martin också i debattinlägget att "om alla oppositionspartier lika seriösa och duktiga som centerpartiet så skulle Sundsvalls framtid se ännu ljusare ut". Klart att Martin Johansson och övriga ledande socialdemokrater tycker att centern är bra, centerpartiet för ju ingen oppositionspolitik utan är sossar av lättfilsmodell.

Magnus Sjödin (m)