Prognoserna slog i år kulmen, där till exempel socialnämndens underskott växt till hela 196 miljoner kronor. Socialnämndens ordförande Niklas Säwén (S) stoltserar ändå med att nämnden sänkt sina kostnader med 30 miljoner kronor – en klen tröst i sammanhanget då resultatet närmar sig 200-miljonersvallen.
 
Att man samtidigt nu förlorar sin förvaltningsdirektör underlättar inte.
 
Förvaltningens ekonomi har alltså gått från dålig till usel och Sundsvalls kommun i sin helhet befinner sig minst sagt i ett mycket svårt ekonomiskt läge, med ett förväntat underskott på 50 miljoner kronor.
Sundsvalls kommun är dock långt ifrån den enda kommun som behövt bearbeta ut sig från en jobbig ekonomisk sits.
 
I tider där en sittande majoritet uppenbart tappat kontrollen är det nödvändigt att vara lösningsorienterad och bearbeta nya, kreativa förslag. Majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, gör allt annat än det. I arbetet med att upprätta en projektplan som har för avsikt att ge kommunmedborgarna en trygghet i kommunens ekonomi, väljer Socialdemokraterna att låta ideologin gå före nödvändiga åtgärder och därmed förlänga den politik som drivits i fem år.
 
I projektplanen vill man uppdra förvaltningen att ta fram förslag på verksamhetsområden som kan konkurrensutsättas med acceptabel kvalitet till lägre kostnader, men exklusive vård och omsorg. Socialnämndens möjligheter till ekonomisk förändring är därmed kraftigt begränsad.
 
Just konkurrensutsättning har i flertalet kommuner runt om i landet visat sig vara en mycket behövd åtgärd. I flertalet barometrar och undersökningar ser man ett tydligt samband mellan aktiv konkurrensutsättning och god ekonomi samt kvalitet i vård och omsorg.
 
Sex av de tio toppkommunerna i Dagens Samhälles årliga undersökning "Superkommunerna" är också på 20-topplistan av de mest privatiserade kommunerna.
En annan parentes värd att notera är att majoriteten av kommunerna även är moderatledda. Kortfattat är valfrihet för medborgarna och privata aktörers närvaro en välfungerande modell, vilket har gjort många kommuner bättre rustade för framtiden och dess utmaningar. Dessa framgångsrika kommuner är bättre rustade än Sundsvalls kommun.
 
Vi menar att majoriteten borde vara förmögna att se problematiken i vitögat och vara modiga nog att agera därefter. Majoriteten har tappat kontrollen. Då borde deras högsta prioritet vara att stabilisera kommunens ekonomiska resultat – inte blint försvara partilinjen.
 
 
Alicja Kapica (M), oppositionsråd Sundsvalls kommun
Patrik Gustavsson (M), ordförande Moderaterna Sundsvall
Thomas Burman (M), ledamot i socialnämnden