I början av månaden släppte Svenskt näringsliv sin rankning av de svenska kommunernas företagsklimat. Föregående år ramlade Sundsvall kommun ner 80 platser. I år är nyheterna något godare då kommunen detta år i stället klättrat 15 platser. Detta betyder att det skulle ta över fyra år att komma upp till samma placering som kommunen hade år 2016. Tittar man närmare på svaren i enkätundersökningen som utgör rankningen så ser man att många av de variabler där företagare upplever en förbättring är saker som i en stor mån är frånkopplat från den vkommunala politiken.

 

 

Några exempel på områden där resultatet förbättrats från föregående års rankning är tillgången till kompetent arbetskraft och upplevd kvalitet på vägnät, tåg- och flygförbindelser. Det är såklart bra att de tillfrågade företagarna upplever att vägnätet samt tåg- och flygförbindelserna har blivit bättre men det är mer oroande att vi inom de områden som kommunen mer direkt kan påverka, så som den kommunala organisationens attityder till företagare, har tappat från föregående års redan mycket låga nivå. Inom områdena information, service och dialog med företag samt konkurrens från kommunen inom verksamheten bedömer företagare att vi som kommun har försämrat oss jämfört med föregående års redan katastrofala resultat.

Moderaterna vill att företagare ska sättas främst och att Sundsvall ska vara en kommun där företagare känner sig uppskattade och välkomnade. Vi vill att servicen till kommunens företag ska bli bättre, att regelbördan ska minska och att informationen till företag i samband med kommunens myndighetsutövning ska vara tydligare.
Det är av yttersta vikt för kommunens utveckling och framtid att välfärdens finansiärer upplever att de blir väl behandlade. Företagsklimatet får inte ses som bara ett av många viktiga områden, utan måste ses som förutsättningen för allt annat. En placering enligt nuvarande rankning är därför inte godtagbart.

Alicja Kapica (M)
Gruppledare i Sundsvalls kommun